Joulunaika on ihanaa!!Aloitimme valmistelut jo marraskuun alkupuolella ja tähän olen koonnut joitain leipomuksia matkan varrelta. Ihanaa alkanutta vuotta kaikille!
Poropiparit
Eräästä joululehdestä löytyi kiva idea piparien koristeluun :)
Pikkuleipiä on kiva tehdä, kun on kunnon ohje murotaikinalle, tässä Teille sellainen! Vain mielikuvitus on rajana taikinapohjan maustamiseen, esim. erilaiset makuesanssit toimivat loistavasti.
Perusmurotaikina:
200g voita
1 1/4dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
1 muna
Kaikki muut ainekset paitsi muna laitetaan monitoimikoneeseen ja sekoitetaan leikkuuterällä tasaiseksi. Lisätään muna ja sekoitetaan niin kauan että kulhoon muodostuu taikinasta pallo. TAI voit nyppiä voin ja sokerin sormin ja lisätä kuivat aineet sekä munan.
Taikina maustetaan halutulla tavalla ja laitetaan jääkaappiin kovettumaan vähintään tunnin ajaksi.
Leivo taikinasta halutun muotoisia pikkuleipiä ja paista 200 asteisessa uunissa 7-8 minuuttia.
Tällä ohjeella saa kahdenlaisia pikkuleipiä kun jakaa taikinan puoliksi ja maustaa puolikkaat eritavoin, tällä kertaa maustoin ne näin:
Mokkapikkuleivät
Perusmurotaikina maustettiin 1rkl:lla pikakahvijauhetta. Kuorrutteessa on kahvia ja tomusokeria. Visuaalisesti eivät mitenkään erikoisia mutta hyvejä olivat :)
Minttupikkuleivät
Perusmurotaikina maustettiin ½dl:lla Marianne Crush- rouhetta. Päälle tomusokeri kuorrutetta ja minttukaramelleja murskattuna.
Jouluherkkujen parhaimmistoon kuuluvat mielestäni vaaleat piparit. Tämä on mummolta saatu ohje :)
Vaaleat piparkakut:
250g voita
250g sokeria
3 munaa
500g vehnäjauhoja
½tl ruokasoodaa
½tl leivinjauhetta
Voi ja sokeri vaahdotetaan, lisätään munat yksitellen ja kuivat aineet jotka on sekoitettu keskenään.
Taikina saa kylmettyä jääkaapissa kovaksi. Ota osa taikinasta käsittelyyn ja jätä loput vielä kylmään jottei taikina "sula" huoneenlämmössä liikaa. Tällöin pikkuleipien muoto säilyy paremmin paiston aikana.
Leivotaan pikkuleivät haluttuun muotoon ja paistetaan 200 asteisessa uunissa 8-12 min.
Ja taatelikakkua täytyy aina olla jouluna tarjolla!
Mehevistä mehevin taatelikakku:
1pkt kuivattuja taateleita
2 (pientä)kahvikuppia vettä
250g voita
2 munaa
2kk sokeria
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
2kk vehnäjauhoja
1tl vaniljasokeria
Laita kattilaan taatelit, sokerit ja vesi, keitä miedolla lämmöllä pehmeäksi, n 15min. Lisää voi. Lisää munat ja jauhot. Paista 170 asteisessa uunissa kypsäksi n, 50min. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kakku saa jäädä hieman raa-an oloiseksi.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.